søndag den 4. juli 2010

Smørblomst (Ranunculus acris)

Virkelighedens smileys hedder egentlig Bidende Ranunkel - og det hedder den, fordi den er sur! Ja, faktisk er den lidt giftig - køer og får lader den stå i fennerne af samme grund. Og det er jo ret heldigt, at den så får lov og stå på engene og se flot og glad ud; smørblomsten.

For mig er den en rigtig humørspreder, der minder om solskinsdage for længe siden. Det er også et flot syn med, når den står i klynger på markerne. Klyngerne viser, at den spreder sig ikke bare med frø, men også med rødderne. Og som ukrudt i haver er den da også svær at komme til livs.

Den bør fjernes ved håndlugning, straks den viser sig, står der i Nicolaisen: Havens Ukrudt, og videre: "Alle plantestumper må samles sammen og fjernes, da selv små stængelstykker let slår rod på ny, så snart jorden er tilstrækkelig fugtig".

Ranunkel betyder frø eller lille frø, og vidner nok om, at den findes mest i fugtige enge, hvor der også er frøer. Men nok om det. Den allervigtigste egenskab ved smørblomst er, at den kan bruges som en slags lakmusprøve på, om en person kan lide smør eller ej.

Man holder simpelthen blomsten op under den pågældendes hage - bliver den gul - hagen - kan personen godt lide smør. Statistikken siger, at det kan 10 ud af 10. En populær test, da jeg var dreng, især når man skulle teste en pige; så kom man jo lidt tæt på for at tjekke resultatet.

Det er en facinerende blomst med dens fedtede kronblade, der viser Solen, så skarpt som et rigtigt spejl.Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar