torsdag den 22. juli 2010

Jomfru Mariæ Sengehalm (Galium verum)


Egentlig hedder den Gul Snerre. Men Jomfru Mariæ Sengehalm lyder meget mere hyggeligt. Den står og lyser op i gule kolonier rundt omkring i Sommerdanmark i alle 3 sommermåneder.Det er jo nok er myte, at Jomfru Maria skulle have foret Jesusbarnets barselsseng med blomsten. Men blødt og velduftende ville det have været som sengeleje. Selv blomstens små gule kors forekommer i så fald helt oplagte, navnet taget i betragtning. Det er nok også korsene, der har givet idéen til navnte. Jeg har nu ikke tænkt mig at teste plantens evner som sengeleje, men som smag på en snaps - som krydderi i bjæsk.

Blomsterne dufter sødt - honningagtigt. Når man passerer forbi i vindsiden kan man blive helt salig. Blomsterne kan sætte både god smag og en fin brun nuance på snaps.

Man skal plukke blomsterne, og uden for meget stilk. De skal skylles grundigt, og pas på med de mange insekter, der også kan lide planten! Man skal have en flaskefuld blomster, svarende til den flaske bjæsk man vil lave, og uden at mase blomsterne sammen. Det er smart med et syltetøjsglas.


Blomsterne dækkes akkurat af snaps - det må gerne være den grønne Brøndum, der har lidt modspil i krydderier til den søde honningsmag. Så skal det trække et døgns tid, måske lidt mere, og så filtreres. Og så har man sin essens, der måske skal tyndes lidt efter smag. Dét er en rigtig dansk sommerbjæsk!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar