onsdag den 29. oktober 2014

Skaktavl i Himmelen


Jeg har her på  bloggen flere indlæg om de mystiske skaktavlskvadrer på romanske kirker i et bælte fra Nordvestjylland ned mod Århus. Nederst ses et eksempel fra Grønning Kirke i Salling. Der er fundet ca. 60 styk, og de har alle ret forskellige layouts i størrelse, antal felter m.m. Ingen har kunnet give en sikker forklaring på meningen med disse skaktavlkvadrer. Det kunne være, at svaret er meget mere ligetil, end man kan forestille sig?!
Jeg fandt det her billede øverst i en bog om Svend Tveskæg. Svend er nu ikke på billedet, men det er derimod kejser Otto den Store (til venstre). Han overrækker kirken i Magdeburg (en miniature symboliserer den) til Kristus på tronen i midten. Elfenbens-billedet skulle være fra ca. år 970 og altså før, men også ret så samtidig med de første kirkebyggerier i Danmark, der startede i 1000-tallet. Som det ses, er baggrunden i Himmelen skakternet!
Skaktavl i Grønning Kirke til venstre for den imponerende
søjleomsatte syddør, der nu er inde i våbenhuset.
Skaktavlene har måske referencen fra og til Johannes' Åbenbaring kapitel 21, der beskriver Himmelen ("Det Ny Jerusalem" - her vers 12-17 med min fremhævning):
"Den har en stor og høj mur med tolv porte, og over portene tolv engle og indskrevne navne, det er Israels tolv stammers navne: mod øst tre porte, mod nord tre porte, mod syd tre porte og mod vest tre porte. Og byens mur har tolv grundsten, og på dem står de tolv navne på Lammets tolv apostle. Englen, som talte med mig, havde en målestok af guld, så den kunne måle byen og dens porte og mur. Byen er firkantet med ens længde og bredde. Med målestokken målte englen byen til tolv tusind stadier; længden og bredden og højden er ens. Og den målte dens mur til ét hundrede og fireogfyrre alen efter menneskenes mål, som også er englenes."
Link til artikel om skaktavl i Grinderslev og Gøttrup samt Clausholm Slot .


Ingen kommentarer:

Send en kommentar