søndag den 2. maj 2010

Jernbanebørster

 
Det må være sommeren 1929. Det tør jeg gætte på, da jeg kender et par af personerne på billedet. Den unge mand på billedet til venstre en min onkel - Verner Hjorth Hansen. Han var født 07.12.1926. Ligner han ikke en på 2 ½? Onkel Verner døde i juni 2006 - 79 år gammel.
Hans mor, min mormor, Ottomine (hun var nummer 8 af 14 søskende) holder ham ved hånden og har, som den eneste på billedet, ikke opmærksomheden rettet mod fotografen. Så Onkel Verner, som den videbegærlige og interesserede person, han var, har nok været på vej hen for at se nærmere på fotoapparatet, frem for at posere artigt for fotografen, som de andre gør. Det var jo også et farligt sted at lade børn gå rundt, der på banen. De boede, så vidt jeg ved lige oppe bag baneskrænten på billedet - i hvert fald på Aarup Hede lidt vest for Skovsgaard.
Bedste var født 08.02.1906, og hun døde i december 1990. Hendes mand - min morfar - er også på billedet, men ham har jeg aldrig kendt. Niels Hjorth; han blev født 1898 og døde i 1954 - 7 år før jeg blev født. Det er manden i midten af de 3 ved forreste skinne.
Det, der foregår, er retning af jernbaneskinnerne på øjemål fra herren i baggrunden - den uniformerede jernbanefunktionær. Det var formentlig noget der skete regelmæssigt, når skinnerne forskubbede sig, blev de ved fransk øjemål og løftestænger rettet ind på ny, så toget kunne køre uden alt for meget slinger.
De 2 mænd til venstre ved hver sin skinne har embedskasket på - hvor de 4 andre har civil - blød - hat på. De 2 var nok fastansatte ved Fjerritslev-Frederikshavn-Jernbanen (FFJ). Min morfar var givetvis daglejer - eller børste, som man kaldte det. Der var roebørster, molérbørster, tørvebørster,  jernbanebørster og sikkert mange andre -børster. Daglejere eller korttidsansatte - nu er det vist såkaldt "selvstændige" håndværkere fra østeuropa, der er -børster!
Billedet er tilsyneladende ikke et almindeligt familiefoto. Hvem, der har taget det, ved jeg ikke. Men det er da et rigtig fint og dejligt billede, som beretter de her par historier, som jeg nu har skrevet ned. Det er fra Bedste, jeg har billedet, og det er taget- formentlig - fordi morfars arbejdshold lige kom forbi mine bedsteforældres hjem.
Toget på FFJ så jeg af og til i min tidlige barndom, når det kørte langs vejen mellem Halvrimmen og Brovst, sikkert når vi skulle i søndagsskole eller på familiebesøg hos Bedstefar og Bedstemor i Brovst. Jeg blev egentlig lovet en tur med toget af Bedste, men jeg fik den aldrig, for banen blev desværre lukket 01.04.1969. Den åbnede i 1897. Jeg huske, at der blev snakket om lukningen, da jeg var kommet i skole, og før det var sket, så det må have været i første klasse.
Jeg kan også tydeligt huske banen for noget godt, nemlig da vi hentede en fin rød gocart til mig, ud af togvognen, dér på stationen i Halvrimmen. Det var også én med kasket, der kom med den. Det var min første "bil". Nummer "7" stod der på nummerpladen foran. Hvornår var det monstro -1965?
Posted by Picasa

1 kommentar:

  1. Tak for en tur ad Memorylane (dog ikke helt tilbage til 1929). Jeg har en del specielle oplevelser omkring den bane, da jeg boede i Arentsminde (ved banen) indtil 1969. Arentsminde skole indeholdt kun 1 - 5 klasse, 6 og 7 klasse foregik i Halvrimmen og om vinteren oplevede vi den udprægede luksus at køre med tog i skole. Det foresvæver mig, at vi en enkelt gang har måttet tage turen i en grisevogn, da de mere luksusprægede vogne ikke kunne køre pga. sne ☺.

    SvarSlet