onsdag den 31. marts 2010

Akselhøj


Akselhøj (Axelhøj) ved Øster Grønning er så vidt jeg kan bedømme en bronzealderhøj (1800-500 f.Kr.). Den er ret stor i omkreds og højde, så der ligger nok en vigtig person, dér på toppen af bakkedraget med den dengang fantastiske udsigt over Skive Fjord.
Nu er bronzealderhøvdingens udsigt optaget af et par kæmpe kvæg- og svinestalde, og der er blevet selskab oppe på bakkedraget af Grønning Møllerne. De står på rad og række nordfra, med den sidste , helt tæt på Akselhøj.


Ud over overgangen til bronze i stedet for sten fra stenalder til bronzealder, så ændredes gravskikken også, så man i stedet for kollektive begravelser i gravkamre i gravhøje gik over til enkeltgrave.
De største høje er fortrinsvis fra den første del af bronzealderen. Så Akselhøj er nok sine 3000 år gammel, så godt og vel.
Højene - mere end 20.000 er der tilbage af måske mere end 100.000 oldtidshøje - blev naturligvis ikke bygget af kæmper - eller bjergtrolde - som Saxo i 1200-tallet jo ellers anså for helt evident med henvisning til selve størrelsen ikke mindst af de sten, der var slæbt til disse bygningsværker:
"Skulle nogen tvivle om, at dette er sket ved kæmpekræfter, behøver han blot at kigge op på toppen af nogle af vore bakker. Han skal da, dersom han er i stand til det, sige os, hvem der kan have slæbt så vældige blokke derop, for enhver, der kan se, hvilke mirakler der her er øvet, må indse, at det er utænkeligt, at det kan skyldes almindelige menneskers kræfter at løfte sådanne masser, der vanskeligt eller slet ikke kan rokkes på en flad mark."[Saxo forord v. Mogens Boisen 1985]
Men de blev, disse kæmpehøje, bygget af tørv og tålmodighed og som et magtsymbol i live og i døden for en mægtig person, som havde folk til den slags.
Jeg har søgt på navnet, Akselhøj, men har intet kunnet finde ud over navnet på det topografiske kort. Nogen kender måske forklaringen?
Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar