fredag den 4. juni 2010

Engelskgræs (arméria maritima)

I ugens løb er jeg kørt forbi titusinder af lilla blomster fra engelskgræs langs landevejene. De hører egentlig til ved havet, som slægtnavn og det latinske navn også antyder; ved havet. De tåler tilsyneladende salt ret godt, og med al det vintersalt, der er strøet på vejene, giver det måske plads til engelskgræs, frem for andre salt-følsomme planter langs landevejene. Rabatterne er blevet strandenge. Men de, engelskgræsset, står nu også flot med vandet som baggrund, som her ved Tambosund.

Blomsterne er at se hele sommeren fra maj. Navnet og blomsten har vist ikke så meget med England at gøre så vidt jeg har kunnet finde ud af. Den kaldtes vist oprindeligt for fårelejer - eller fåreliljer - fordi den vokser på de rigtig magre standenge, hvor fårene fik lov at græsse, og hvor der kun knapt var føde til dem.


Blomsten er jo rigtig flot og så lugter den meget godt af honning - prøv selv at tage et snus.

I en skuffe i Bucholtz' hus ved Struer Museum ligger en buket af engelskgræs.

Den plukkede forfatteren Johannes Bucholtz selv til sin udkårne, Olga, nede på Vralden her i Struer, lige øst for Havnen.

En mærkelig, ja, nogen ville mene tarvelig, brudebuket.

Men så alligevel ret så flot og rigtig for en naturelsker som ham - og hende. En blomst, som de havde nydt synet af under deres spadserer-ture langs vandet som kærestepar.

Buketten blev jo også taget godt imod, og værnet om, for den ligger der endnu i deres hus - som en del af Struer Museum.

Nu kan man ikke sådan få lov at gå og kigge i skuffer og skabe, men en gang kunne man, og jeg kan bevidne, at noget af duften har holdt sig, siden deres bryllup stod i 1911, og hvor parret flyttede ind i det den gang helt nye hus i Bryggergade. Olgas brudebuket er blevet en museumsgenstand - måske Danmarks eneste museumsgenstand af sin art

Et lille fint vidnesbyrd om et lykkeligt par og deres lovestory, beseglet af engelskgræs.

 Posted by Picasa

2 kommentarer:

  1. Fantastisk historie om en så lille blomst!

    SvarSlet
  2. Dejlig historie om en skattet blomst. Der er blevet lavet mange kranse af Engelskgræs i Mormors hus ved Tranum strand.

    SvarSlet