søndag den 23. januar 2011

Ager Padderok (Equisétum arvénse)

Padderokkens - golde - sommerskud

Ager Padderokken er let at kende. En spøjs blanding af bambus og fyr at se til. Der er noget urtid over den, og så trækker den padder til? Og hvad er det for en rok, padden har?

En gang for længe siden var ager padderokkens forfædre op til 10 meter høje træer i kultidens skove. Det var for ca. 300 millioner år siden.

Planten indeholder meget kisel. Det gør den tørre plante velegnet til at skure og pudse med. Men det er er nu nok gået af brug til fordel for mere moderne metoder såsom "Brasso" eksempelvis. Kultidens primitive træarter er i nutiden blevet til stenkul.

Småblade ved sidegrenene
Planten er særpræget ved ikke at have (særlig) synlige blade, men der skulle være nogle små antydninger ved sidegrene og sidegrenenes led.

Den plante, vi kender er den ene - af 2 generationer. I foråret vokser en brun stængel uden sidegrene op. Den rummer en masse sporer i den noget aparte "blomst" eller kogle, og den visner ned, når den har opfyldt sin mission; at sprede millioner af sporer.

Når sporerne spredes, kommer den anden generation, der består af bittesmå planter, hvor formeringen eller bestøvningen foregår, og som derefter danner den anden sporebærende generation af brune forårsskud/grønne sommerskud og så videre...

Primo april - padderokkens brune forårsskud med spore-"kogle"
Der skyder nu også skud fra det store rodnet, som planten har, så padderokker spredes på begge metoder-som frø og som rodskud. Rødderne kan nå måske en meter eller mere i jorden - helt ned og spærre markdrænrør, som jeg husker det. Padderokkerne vokser tæt i kolonier, hvor der er vådt. Det er præcis samme sted som frøer og tudser færdes, så mon ikke navnet padde, stammer derfra - fra paddernes og padderokkernes fælles interesse: Fugtige omgivelser?

Rok er måske det samme ord som en ten til at spinde uld på? Den brune sporebærers hoved ligner i hvert fald en ten.

Udover som pudsemiddel, ved jeg ikke, om planten kan bruges til noget, men apropos fugtige omgivelser, så har jeg hørt om padderokke-te, der vist virker beroligende, men også vanddrivende, så det kan vel blive et skridt frem og to tilbage, hvis det er nattero, man søger.

En koloni af ager-padderok ved Skive Fjord

Ingen kommentarer:

Send en kommentar