mandag den 13. juni 2011

Myg ("Forbajede dyrer 3")


Jeg har ingen gode billeder af myggen (Culiseta annullata). Men jeg har til gengæld mange myg - nede i ligusterhækken sidder de på lur, som den her. Jeg skyndte mig at at tage billedet, inden den fik lyst til at stikke. Myggen er - som skovflåten - nogle små vampyrer, men åbenbart kun de kvindelige myg. Jeg er meget allergisk (også) over for myg, men de er til gengæld meget glade for mig.

Der findes vist mange slags myg. Jeg plejer at dele dem op i de farlige og de almindeligt irriterende - dvs. stikmyg og dansemyg. Dansemyg, som vist egentlig hedder grøn dansemyg, har vi rigtig mange af her langs Kilens brakvand. På enkelte dage i forsommeren, når det er stille vejr, kan flokkene ligne røgsøjler over træerne ved Kildæmningen og langs Kilens bredder. Ellers er de bare irrriterende. Når man møder en flok på sin løbetur, skal man holde munden lukket.

Den anden slags myg -stikmyggen - er straks mere træls. Bedst som man sidder og hygger sig, har man straks et par kløende og sviende stik, som for mit vedkommende først holder op med at irritere og svie efter en uges tid. Vi har heldigvis ikke massiv myggeplage her, som jeg har oplevet det i Finland og i Sydgrønland, hvor et myggenet slet ikke er så latterligt at ha', som det var at købe. Faktisk er det helt nødvendigt med sådan et net.

Myggelivet forekommer på mange måder enkelt. Hannerne finder nektar og danser, hunnerne kommer forbi for at blive parret, hunnerne suger blod og lægger om foråret æg i små pytter. Myggelarverne klækkes og lever som rovdyr i vandet for så at forpuppe sig til en farlig stikmyg.

Ren familieidyl, men et 'forbajede dyr' er det nu, med dens blodsugeri og den væske, de sprøjter ind for at få blodet til at flyde. Den trafik, der forårsager et par millioner malariadødsfald om året, men heldigvis for os på en sydligere del af Kloden og med en anden slags myg som transit for malaria-parasitten.

Så har jeg været rundt om 3 'forbajede dyrer': Brandmanden, Skovflåten og Stikmyggen - til vands, til lands og nu i luften.

Posted by Picasa

2 kommentarer:

 1. Hej advokaten

  Takket være din blog er mit yndlings-skældord i øjeblikket "forbajet møgdyr" - og det kan sagtens finde anvendelse på andet en myrer og myg, for eksempel politikere...

  Mange hilsener
  Dovregubbben

  SvarSlet
 2. Hej Dovregrubben. Ja der er mange møgdyr - også politiske. Jeg fandt endnu et på trappen i går; dræbersneglen. Den er der også flere lette kendeligt politiske kloner af. Ha' det godt, vi snakkes. Kh/ Hjorth

  SvarSlet