onsdag den 5. september 2018

Kardemommeloven

Klummen er først bragt i Dagbladet Holstebro-Struer den 23. juni 2018

Hvad kan jeg have været - 5? Der var skoleforestilling - Folk og Røvere i Kardemomme By. Det var kun mig og far - og så Tobias, vognstyrer Syversen, Politimester Bastian og alle de andre ’kardemommer’ – og ikke at forglemme den farlige løve! Klart for farligt med løven for lillebror og mor.



Siden den gang har jeg være vild med Thorbjørn Egners historie, og er nu på bog nr. 2, for den første er enten slidt op eller ‘flyttet' med et af børnene. Målgruppen er godt nok 4-7 år, står der på den nye, og købet gav anledning til følgende ordveksling: Er det til en gave? Nej, svarede jeg! Siden har ekspedienten og jeg nok begge spekuleret på, om spørgsmålet eller svaret var mest fjollet.

Det bedste er der, hvor den vrede slagter kræver handling af Politimester Bastian, men sættes til vægs; om slagteren nogensinde har arresteret nogen med en løve? Nej, det havde slagteren godt nok ikke, men som han tillod sig at sige, han var jo da heller ikke politimester! Det er jeg heller ikke længere, når jeg er blevet ædt af løven, siger Bastian – men han vil til gengæld tage action, og tænke over det, og dét lige med det samme!

Nå, det hele ender jo godt, og røverne blive resocialiseret takket være den skrappe tante Sofies krav om ro, renlighed og regelmæssighed. Bastian har nu da også sine gode sider, bortset fra den bureaukratiske tilgang til folk med løver: God til taler og til at tage sig ud i uniformen. Så er der også hans geniale Kardemommelov: ”Man skal ikke plage andre, eller sætte livet til, og for øvrigt kan man gøre, hvad man vil”.

Det burde være nok, disse 18 ord, men i praksis ikke helt. Med lov skal land bygges, hedder det i Jyske lov, den gang da alt kunne være i 239 regler – og lov skal der da til! Ikke bare Jylland, men hele Danmark er i den henseende blevet helt overbebygget i mellemtiden, også i kystnærhedszonen. Der er 7000 love og bekendtgørelser med næsten 23 millioner ord (CEPOS juni 2018). Siden 1989 er der sket en tredobling af reguleringen og antal ord deri. Det hele forøges med små 4 % årligt i en ustoppelig lavine af ord. Det er så vildt, at nogen bør gøre noget! Ellers vil der om 23 år være 14.000 love med 46 millioner ord! Velbekomme danskere!

Når man laver økonomiske konsekvensberegninger på ny lovgivning, glemmer man de små 6 millioner indbyggere og landets virksomheder og den byrde, det er for dem at skulle omstille sig uafladeligt til nye regler. Persondataforordningens indførelse (selvom den godt nok er EU-regulering) kostede eksempelvis danske virksomheder 8 milliarder kroner (Dansk Erhverv maj 2018). Varer og tjenesteydelser fordyres derved, og lavindkomstgrupperne rammes forholdsvis hårdest af denne usynlige omstillingsskat.

Hvis man læser ca. 3 ord i sekundet, skal der bruges mere end et helt arbejdsår på at læse lovgivningen. Ukendskab til loven undskylder som bekendt ikke. Derfor kan alle dømmes, selvom de ikke har læst reglen. Men er det stadig fair med den fiktion, om at alt er læst, når det kræver så meget indsats i virkeligheden?

Man kan selvfølgelig ikke nøjes med Kardemommeloven, men 23 millioner ord i brugsanvisningen for Danmark er vildt overdrevet. Vi må altså have fat i tante Sofie! Der er brug for en kraftig oprydning. Der var ikke for få love i 1989, så 2/3 af nuværende lovgivning, bør bruges til at tænde op under årets Sankt Hans-bål. Men så nemt er det ikke. Alle siger regelforenkling, og at de vil tage action og tænke over det, og dét lige med det samme, men gør modsat.

Mit forslag til i det mindste at begrænse eller forsinke ulykken er, at vælgerne bør bruge deres demokratiske indflydelse og fremover kun stemme dovne, flegmatiske og uambitiøse levebrødspolitikere ind i Tinget. Lad dem bare få en høj løn for at lave så lidt som muligt – de vil være pengene værd!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar