søndag den 16. januar 2011

Lihme Kirke 2


Lihme Kirke i Nordvestsalling er en af de ældste kirker i landet. Den står ret uforandret siden den blev bygget efter engelsk byggeskik og formentlig med engelske håndværkeres hjælp midt i år 1000.

Jeg har før skrevet om de mærkelige stenhoveder, der formentlig er portrætter på tårnet (Lihme Kirke 1).

I korets østgavl er der i hver side en udhugget figur. De rager ud som en mindelse om hammerbåndet på en stavkirke. Det er nok heller ikke en tilfældighed.

Det er en løve i begge sider, men de er ret forskellige. Den her i sydsiden er bestemt ikke nogen rar løve. Den i nordsiden ser mere tilforladelig ud. Set forfra ses det tydeligt, at løven har sit glubske gab om hovedet på en stakkel. Oven over løvens hovede ses hovedet af et andet menneske, der kæmper med løven.

Hovedet i løvens gab!2 mennesker i kamp med en løve


Der er nok ikke tvivl om, at løven symboliserer det onde. Måske er det hedninge, der dræbes af det onde. Men det kunne også være kristne, der kastes for løverne?

Det er i hvert fald næppe evangelisten Markus, vi skal tænke på, selvom hans symbol er løven. Men det er det måske med figuren mod nord? Den er ikke nogen kæmpende løve. Den hviler sig, eller ligger den og vogter kirken? Betyder det noget at den skuer mod øst, hvorfra Kristus om føje tid på den yderste dag vil vise sig?

Det er et paradoks med de 2 løver. Hvad er meningen? Det er tilsyneladende den samme billedhugger, og en eller anden betydning må der være lagt i det - med et afrikansk rovdyr i Nordvestsalling i 2 så forskellige humører?

En mere rolig løve på nordsidenPosted by Picasa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar