søndag den 8. januar 2012

Bidselmanden i Lem

Man har vel hørt om mareridt. Det er værre, hvis det ikke er en mare - en heks - men Den Onde selv, der rider en som en mare.


Billedkvaderen på apsiden på Lem Kirke levner jo trods alt en del til fantasien og tolkningen. Det er kun et ansigt. Men har jeg ikke ret i, at der er noget særligt mundtøj inde i billedet - så at sige? En anden mulighed er et særpræget langt overskæg, men stenmesteren har jo demonstreret sin evne til at lave relief uden forsænkning, jf. næsen.

Jeg synes, noget tyder på, at der er tale om en advarsel. Man skal ikke lade den onde, eller andre for den sag skyld, lægge bidsel på sig - og styre sig; man skal ikke lade sig blive redet af Den Onde eller andre djævle.

Motivet med en djævel, der rider på, ganske vist, en dame med bidsel findes også i et dårligt bevaret kalkmaleri i Dalbyneder Kirke - dog nok en 2-300 år yngre. Pudsigt er det, at et andet kalkmaleri i Dalbyneder Kirke af en havfrue med 2 haler, svarer til en anden billedkvader på Lem Kirke (tidligere beskrevet her på bloggen). Den sammenhæng er nok ... ikke tilfældig...? Måske var der en historie, et sagn eller lignende, der er tabt i historien, men som kædede disse to ting sammen - den bidselredne og havfruen med de 2 haler? En tegnesserie-fortælling, og forlokkelse ved havfruen og straffen ved djævleridtet?

Om min tolkning af billedkvadren med manden med de udstående øjne og det skamredne udtryk er rigtig, må læseren danne sin egen mening om. Men har han ikke, foruden bidslet, ligesom en sele om panden, som ... en hest?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar