søndag den 16. februar 2014

Judasøre (Auricularia auricula-Judae)


"Jew's Ear "kaldes den, fik jeg at vide af vores gæst fra England på vores lille gåtur. På en rådden træstamme i O.V. Hansens Plantage sad disse brunlige, voksagtige svampe (man fristes til at sige noget om ørevoks, men er alligevel for godt opdraget). O.V. Hansens Plantage er egentlig bare en lille lund - et vildnis - her i  mellem husene i vestbyen af Struer. Svampen hedder judasøre på dansk - fandt jeg ud af - opkaldt efter stikkeren Judas Iskariot.

Judas hængte sig - efter folkesnakken  - i et hyldetræ efter sin udåd. Så efter det vokser der judasører ud af rådnende træer - især hyldetræsstammer. Det sker ikke bare i O.V. Hansens plantage, men over det meste af Verden, hvor svampen er udbredt. Men man skal jo høre meget, før ørerne falder af.

Svampen tåler frost og vokser endda om vinteren. Mest almindelige er de om efterår og forår, og at vi fandt dem midt i februar i fuldt vigør viser nok bare, hvor mild og fugtig en vinter, det har været. De ligner rent faktisk et øre, men ørerne bliver vist kun slået helt ud i fugtigt vejr - ellers falder de lidt sammen når det er tørt.

På Nettet fandt jeg en del produkter med svampen fra "Jew's Ear Juice" på dåse til strimlede og tørrede svampe i pose. Tilsyneladende meget brugt i asiatiske køkkener. Det siges, at være godt i wokretter - og den friske svamp i salater, men jeg har ikke selv prøvet efter og har heller ikke meget lyst til det. Men et sjovt navn og en sjov plante er det - og så endda lige i nabolaget.Ingen kommentarer:

Send en kommentar