I maj 1945 sendte Strueregnen mere end 200 tons fødevarer til de sultende norske brødre i Sarpsborg. ”Fly tanke på ny mod nord. Bær budet fra bror til bror”, står der på skulpturen fra de taknemmelige i venskabsbyen deroppe, der udover tak, skænkede skulpturen.
Jeg har skænket mig et glas af påskebryggen, som helt lever op til brygger Lehmann Højriis' gode standard sat med "Saga" og "Skonnert" - henholdsvis en ale og en stout.
Jeg har skænket mig et glas af påskebryggen, som helt lever op til brygger Lehmann Højriis' gode standard sat med "Saga" og "Skonnert" - henholdsvis en ale og en stout.
Påskebrygget er rødligt, og lavtskummende. Der har været lidt forkellig dosering af eftergæringen i flaskerne - og nu og da ret meget skum i nogle bryg af de andre typer; så det er der nu fuld styr på, så man ikke længere skal frygte for loftskader, når man åbner.
Når øllet ikke er filtreret, bliver øllet uklart. Der er rørsukker i, og det kan smages som en rom-agtig eftersmag. Der skulle også være tilsat økologiske havregryn under gæringen, måske for at øge styrken. Den holder 5,9 %
Jeg synes, det var en god smagsoplevelse. Som noget ret uventet lå oplevelsen i nærheden af det, jeg vil kalde for en kellerbier. Kellerbier er en mellemting mellem tysk lager og boch, og typen stammer fra Franken i Sydtyskland. Med lavt eller ingen kulsyre og langtidslagring på fade i de dybe tyske kældre, er kellerbier en speciel øltype. Jeg ved godt, at kellerbier er knapt så alkoholstærk - noget under 5 % - og meget lys i farven. Forskellen til Struer-påskebryggen er nok smagsmæssigt kun den tilsatte rørsukker og måske, at den har fået en skefuld økologisk havre. Det er i hvert fald kun lidt afvigende smag, foruden en meget aromatisk maltduft.
Påskebryg er normalt konsumøl, der skal fungere med mad og især til påskefrokosten - og sammen med madoplevelserne på påskebordet. Jeg er lidt i tvivl om denne temmelig aromatiske og lidt søde øl gør sig til alle påskebordets herligheder - måske er den for dominerende, og skal hellere drikkes i små slurke fra runde, lukkede glas i en stille, eftertænksom påskestund. En sædvanlig påskebajer, er det ikke. Men et flot håndbryg er det ganske afgjort, der er Struer Håndbryg værdig.
Med "Sarpsborgpigen's" smukke budskab om mellemfolkelig solidaritet, og åndelige samhørighed (symboliseret ved fuglen) med broderfolkene, og med påskebryggens gode sammensatte smag, kan man roligt investere lidt mønt i nogle flasker og i en god (eller i hvert fald lidt bedre) påske.
Bagsiden af etiketten :-) |
God påske, når vi kommer dertil.
Og apropos påske: "Sarpsborgpigen" og påsken er parallel-historier: At alt var død og ødelæggelse, men at der blev en ny begyndelse i en tro på noget bedre, på grundlag af en opofrelse for andre - mellem bror og bror. Godt motivvalg til denne etiket, der således rummer en variant af påskebudskabet!
Lækker øl med alt hvad det indebærer. Fin bekrivelse af Sarpsborgpigen Molly Pedersen. Dertil kommer den flotte etikette, der så smukt hylder vores mor og mormor.
SvarSletKim R. Bach
Kære Kim R. Bach. Tak for din kommentar. Det lyder spændende, at du både kan sætte navn på modellen for Sarpsborgpigen og, at du er i familie med hende? Må jeg være nysgerrig og spørge på yderligere oplysninger? Du kan evt. svare på min mail: karstenhjorth@gmail.com På forhånd tak.
Slet