onsdag den 26. august 2015

6 Schartenturm i Oddesund (R634-bunker)


IMG 0843


Øst for Hovedvej A11, lige syd for Oddesundbroen, er der en lille bakketop med et buskads. Springer man over grøften og forcerer den høje vegetation (med hugorme?), kan man følge en lille "tyskervej" derhen. På bakketoppen, bag busken er der mærkelig nok en stor jernfidus. Banker man på den, runger det ikke, som forventet; dette monstrum er massivt!


Det er faktisk et 104 tons tungt pansertårn med 6 lysninger ("Scharten" - skydeskår), monteret i en tysk bunker fra ca. 1944 model R634. Hel massiv er den altså ikke, men pansret har nok en tykkelse på op mod 20 cm. Skydeskårene kan boltes til - og det er de faktisk alle 6 på den her jernhat. Os med tendens til klaustrofobi tænker på dem nede i tønden, der under fjendtlig ild i en infernalsk, trommehindesprængende larm ville skulle kæmpe til det sidste, som de var blevet tvunget til at love.

Inden jeg løfter jernhatten, og ser på, hvad den gemmer, så er der lige et fint gammelt luftfoto af Oddesund Syd fra slutningen af Krigen, hvor en del af fæstningens forposter mod syd kan ses. Deriblandt kan man skimte jerntårnet og bagsiden af bunkeren med indgangen. Tyskervejen ses lige neden for R634-bunkeren - med tårnet, der ses som en prik til højre i den røde cirkel, jeg har lavet. Foran mod syd ses en linje fra vandet til venstre (Venøsund), under jernbanen og over til hovedvej A11 til højre. det er en pansergrav. Den er tydelig i landskabet den dag i dag. Længere oppe står en række spanske ryttere (som nogen kalder tjekkiske panserspærringer). Huset i det lyse område eksisterer stadig - det er en R639 garagebunker med en panserbrydende kanon og mandskab i.
Her er en tegning af 6 Schartenpanserturm. 104 tons jern monteret på en 32 tons fod. 3 etager høj, selvom etagerne var lave.


IMG 0918

I tårnet var der en skytte og en hjælper til at betjene MG34 maskingværet, der var monteret i en særlig stand, så der var panser også i skydeskåret:


Her er et instruktions billede, der viser betjening og maskingeværet MG 34 monteret på en særlig fod (M.G.-Schartenlafette 34 Ks) og med den runde panser forsats låst i skydeskåret: Det passer som en knytnæve i et øje - i skydeskåret. Midt i tårnet var et periskop, så der kunne observeres i alle retninger.

Jeg har fundet en tegning over bunkeren. Man ser tårnet, ammunitionsdepotet, Indgangsvagt med skydeskår bagud og opholdsrummet med 9 senge- og spisepladser. Man boede simpelthen derinde. Der er en udvendig "knast" nederst på plantegningen - en "ringstände". Her har en ydre vagt stået med sit trefodsmonterede MG34. 

I Danmark blev der bygget 18 af denne type bunker. Den er ret sjælden, men en anden findes nord for broen - en af de oprindeligt 29 bunkers i Oddesundfæstningen. Lidt ærgerligt, at der ikke er gjort noget for at fortælle publikum om og give adgang til dette fortidsminde.

Længere nede ses mine billeder her fra august; at bunkeren findes endnu - formentlig rimelig intakt, men jeg fik ikke lov at kravle ned ad nødudgangen af min forsigtige hustru; men spændende om man kan komme ind i tårnet - og hvad der er derinde.


Bakketoppen, der i virkeligheden er en R634-bunker:

IMG 0824

Ringstände til maskingeværbevæbnet ydre vagt. Egen indgang og afsondret fra bunkerens øvrige rum.

IMG 0847

Nødudgang fra opholdsrummet neden under:

IMG 0848

Indgangen til bunkeren med rundt ventilationsfilter indtag. Til højre for indgangen (ikke på billedet) er et skydeskår til indre vagt, der bevogter indgangen:

IMG 0850

Tyskervejen set fra bunkeren mod vest og mod et at de små 'brobizz-huse' fra 1938 eller før, der nu bruges som sommerhuse:


Oddesundbroen set mod nord:

4 kommentarer:

 1. Godt, at du lyttede til din forsigtige hustru.
  Men det ville være uhyre spændende at se hvad der gemte sig dernede ☺.

  SvarSlet
 2. Ja, det kunne da være spændende at se indefra...

  SvarSlet
 3. Ja og tænk sig i Hirtshals byggede de hele 8 med panserkuppel og 3 af disse var netop Regelbau 634, Schartenturm-6.

  I Tversted har vi en der stadig står med komplet tårn, hvor maskingeværs-lavetten og drejesoklen stadig er intakt.

  Næste gang i skal nordpå så giv mig et kald, så skal jeg vise dig dem.

  Mvh.
  Flemming Hammer
  Bunkergruppen Hirtshals
  28296707

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for oplysninger og tilbuddet, Flemming.

   Slet