torsdag den 28. juni 2012

Den Liggende Budda (Phra Buddhasaiyas)

I Bangkok er der et mega stort buddistisk tempel Wat Po, som man skal besøge som turist. Her er kongernes aske i 91 chedier ("tårngravmonumenter") og buddaer i mængder. Her er der en skole for munke, der lærer den traditionelle og pæne thaimassage. Kinesisk prægede templer og en skulptur af Marco Polo i en ret asiatisk version mangler heller ikke.


Så er der også den her 15 meter høje og 43 meter lange liggende Budda med perlemorsfødder størrelse mega, dvs. 12 - 14 kvadratmeter. Perlemorsfiligran med billeder af alle de vist 118 liv, der skulle leves før Nirvana.

Stil skoene uden for og tag det lidt med ro her hos Den Liggende Budda med et til mastodonten skræddersyede tempel. Måske skal man veksle nogle Baht til små mønter og fylde dem stykvis i de 118 bøtter bag Buddas ryg med en - eller 118 - gode tanker og bønner med henblik på Nirvana og det gode, der skal gøres undervejs dertil. Den gyldne middelvej er ikke at foragte, selvom den her Budda på ingen måde er udtryk for middelmådighed; den er simpelt hen megastor og ganske smuk.
Buddas sorte perlemorsfødder
En perlemorsfrise fra "fodsålerne" - stor detaljeringsgrad!

Perlemorsfodsåler med Buddas liv i billeder
The Reclining Buddha - Den Liggende Budda
Buddas krøllede nakke (thaier har glat hår, men Budda var jo inder, og havde krøllet hår
En lille budda bag den stores ryg, men lotusblomster
Den Liggende Budda
...og fødderne oppefra.
Buddas "antenne" - forbindelsen til den store erkendelse - kan lige være der.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar