torsdag den 31. januar 2013

Anna Pavlova 31.01.1881 - 23.01.1931



En venlig sjæl har sendt mig dette skan af et postkort. Jeg har som sædvanlig fortabt mig dybt i det. Grunden til, at jeg fik det, er en anden historie, som jeg vil fortælle en anden gang og et andet sted. Men hvor er det dog et fantastisk billede! Da kortet blev sendt den 12. marts 1931, var Anna Pavlova imidlertid tidligere amme år død, i en alder af knap 50 år gammel. I dag den 31. januar 2013 er det hendes 132. års fødselsdag.

Så vidt jeg kan bedømme er hun ca. 30 år på billedet; den store stjerne. Hun var fra Sankt Petersborg, og hun blev en af de allerstørste og mest feterede balletdanserinder. Hun var primaballerina ved Mariinskjijballetten fra 1906. Senere turnerede hun Verden med sin egen trup. Postkortet var til de mange fans - merchandise.

Postkortet er, som sagt, sendt den 12. marts 1931, og fra København her til Struer, af Olga Bucholtz til hendes mor. Hun skriver blandt andet, at Bucholtz-parret samme aften skulle i Det Kongelige for at se hele 2 forestillinger. Nemlig H.C. Andersens  "Den Nye Barselsstue" og Bournonvilles "Sylfiden". Fru Bucholtz skriver, at de skulle se Ulla Poulsen danse i "Sylfiden".

Anna Pavlova
Anna Pavlova har naturligvis også danset Sylfiden - den sarte fine og overnaturlige sylfide, der jo dør så sørgeligt til sidst, som hun selv - i januar 1931. 

Ulla Poulsen Skou blev solodanser i 1924 og kendt for sit karakterfulde udtryk som danser og sit kølige madonna-image. Hun giftede sig med skuespilleren Johannes Poulsen, der var 23 år ældre.

Hun optrådte også som skuespiller og var med i et par tidlige film. Blandt andet "Den Kloge Mand" fra 1937, hvor hun spillede Lilli. Historien bygger på fængselsstraffen i 1928 for kvaksalveri over Kræn Jensen Maj fra Bratbjerg (Christian Jensen Mann), kaldet "Bratbjergmanden".

Senere blev hun forfatter og kunstner. Hun døde i 2001. Hun kom med i et enkelt afsnit af Matador - som Maudes og Elisabeths "Mammy" (afsnit 24). Her siger hun intet, men er med ved sølvbryllupsbordet, hvor Hans Christian slutter serien med sin tale til sølvbruden Maude.

Så kom vi rundt med postkortet; vidt og bredt og nær og fjern. Pudsigt, at fru Bucholtz har valgt det - måske købt på Det Kongelige Teaters billetkontor sammen med billetterne? Et bevis på Anna Pavlovas berømmelse og også Ulla Poulsens danske berømmelse (link).

Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar