lørdag den 18. maj 2013

Strandasters (Áster tripólium)




Asters er hollandsk for aster, som på græsk betyder stjerne. Strand, véd vi godt, hvad betyder. 'Strand-stjernen' er en sjov, flot og nyttig plante. De her billeder er fra slutningen af juli i fjor, hvor blomstringen starter. De blomstrer til hen i september, hvor blomsten bliver til fnok - en grå masse af flyvefrø.

Som det fremgår af billedet, er strandasters ikke bange for salt. De trives med det salte. For at undgå at sætte eksistensen på spil, ophober planten salt i sine ret fyldige og tykke, tanglignende blade - nedefra og op. Efterhånden som saltdepotet fyldes, tager salten livet af bladet, der visner og falder af. På den måde kan resten af planten klare mosten. Det er smart!

Tripolium (den latinske artsbetegnelsen), har jeg læst mig til, betyder 3-faset, og det har nok noget med blomstens udvikling fra sart blåviolet over den gule afro-krone og til den grå fnok? Strandasters er meget salte, og derfor vil køer meget gerne ha' en godbid. Det kan vel nærmest erstatte den sliksten med salt, som køer på græs fik i fennen. Planten er i hvert fald en lækkerbisken for køer.

Man bør jo også lige selv tage en bid af et blad - eller måske flere bidder, for smagen varierer og er mildere, grøntsagsagtigere på nye blade, og salt, hav-agtig på gamle blade. Oplagt salat-emne for jer "salat-lovers", men dèn plante er jo ikke groet i min have. Salat kan man få nok af! Strandasters-blade kan nok også gå som snack til en ostemad - eller pynt på ost og lignende. Jeg ved ikke, om bladene kan tilberedes, eller bruges i varme retter, men det kan de jo nok; nogen der ved det?

Det er en meget flot blomst, synes jeg. Den kommer frem sent på sommeren, og bliver derfor nok lidt overset - heldigvis holder den langt ind i efteråret. Den har lidt morgenhår med lidt uregelmæssige kronblade og afro-kronen i gult, og så er det lidt genialt det, der saltregulering, Når man kan tåle salt, modsat de andre, så bliver der god plads at brede sig på. Strandasters er en halofyt - en saltvækst hedder det nok på dansk - d.v.s. en plante, der tåler salt.

Vores badebro i Astrup Vig - og i forgrunden masser af strandasters

1 kommentar: