tirsdag den 2. marts 2010

Trans Kirke

Stik vest for Struer, hvor jeg bor, ligger Bovbjerg Fyr.

Man kan lige skimte fyret på billedet, som er taget lige neden for Trans Kirke. Fyret er fra 1877 og ligger 41 meter over havet. Jeg har undret mig over farven - det er malet rødt - en slags vinrød. Når man kikker mod nord, ser man det hvide kirketårn på Fjaltring Kirke, og når man kikker mod syd (dér, hvor billedet er taget) ligger endnu et hvidt kirketårn; Trans Kirke. Det er nok af hensyn til sømændenes landkending, farven er valgt!

Neden for fyret ligger høfde 1 (numrene fortsætter nordpå) af de mange høfder, der er anlagt på stedet. De skal hindre den voldsomme erosion, som kystskrænterne vidner om. Det var efter Vesterhavets gennembrud af Agger Tange i 1825, at erosionen tog voldsomt til, og strømforholdene ændrede sig.

For cirka 100 år siden fortsatte høfdebyggeriet syd over mod Trans. De 2 kirker Fjaltring og Trans er begge ret beskedne kirker med helt specielle kirkegårde. Uden beplantning på grund af det hårde klima og med hvidmalede gravgærder.

Det kan undre en, hvorfor disse 2 kirker ligger så langt mod vest, når nu en kirke traditionnelt ligger midt i sognet, men så kan man jo forestille sig, hvor meget erosionen har taget. Agerjorden går helt ud til kystskrænten og nogle gårde er helt sikkert flyttet længere mod øst på grund af erosionen.

På en dag med blæst og høj søgang er det et virkeligt imponerende sted at besøge - når bølgerne vælter ind over høfderne, og man føler jorden rokke under en. Jeg har valgt et billede fra sådan en dag med bølgebrydning ved Trans Kirke til mit blog-logo. Her kan man mærke verden!

Trans Kirke har en nordmur, der er bygget efter det "for hånden værende søms princip". Et tydeligt vidnesbyrd om nøjsomhed, sparsommelighed og, at bare det virker, behøver det ikke se godt ud. Men resultatet er nu efter min mening kommet til at se ret godt ud. Bedøm selv, men jeg er lige ved at tro, at det her er min favoritkirkemur:

1 kommentar:

 1. Hej Karsten,
  Hvilken skøn blog du har oprettet (jeg er slet ikke færdig med at læse endnu).
  Jeg bliver lidt smøblød om hjertet, når andre skriver om "mit" land og "min" landsdel (det nordjyske) ☺
  Tak fordi du tilmeldte dig som fast læser til mine småskriblerier her i det hollandske, idet det gav mig chancen for, også at lære din blog at kende.
  Med venlig hilsen
  Annette

  SvarSlet