onsdag den 22. februar 2012

James Squire Pilsener

I Australien købte jeg en six-pack
af denne øl i en "bottleshop" (spiritusbutik), fordi øllen skiltede med at være en pilsner og tilmed stavede det på tysk; så det australske bryggeri måtte jo virkelig mene det.



Bottleshops er man nødt til at ty til, hvis man vil have alkohol. Der må ikke sælges spiritus, vin og øl i supermarkeder Down Under. Bottleshops findes til gengæld overalt, hvor der er beboelse, og de er åbent i døgndrift mange steder og de findes som drive-in!


Mange restauranter har ikke "license", men tilbyder BYO - bring your own. Man kommer altså med sine egne drikkevarer. De har køleskabe, samfundshjælpere og glas, man kan låne. Meget hyggeligt, men måske heller ikke så festligt eller praktisk, når man skal rende rundt med en brun pose for at komme ud og spise.

Tilbage til James Squire Pilseneren, der i standardmål rummer 345 ml overraskende bitter pilsnerøl af tjekkisk/tysk type med meget humle. Noget af et svirp, hvis man forventer Forster's standardøl. Men virkelig god, velsmagende og frisk. Men med de bitterstoffer er det nok ikke den, man drikker igennem i under en seriøs lang bytur!

Jeg blev straks fan, selvom den af en pilsner er en kende mørk i farven, men det er en detalje. Kraftig frugtduft, og flot flaske og ikke mindst en rigtig australsk storytelling på etiketten, der tager os helt tilbage The First Fleets ankomst og grundlæggelse af kolonien i 1788; altså til den australske nations inderste indre (hvis vi lige glemmer de indfødte, som man vist har en tendens til):

Soon after his arrival as a convict in the First Fleet, James Squire was caught stealing supplies to brew Australia's first beer. The result was so palatable, the colony's ranking officers only gave him 150 lashes.
Dygtig mand, James Squire, født 1754; han dyrkede også den første humle i den nye nation og grundlagde bryggeriet og meget mere, men startede som kriminel og er på den maåde Australien.

Fint våbenskjold med de 2 korslagte spader, der i virkeligheden er maltskovle. Han drev således på et tidspunkt en pub - eller tavern, som de hedder i Australien - ved navn The Malting Shovel.

I England var han, som sagt, i kriminelle kredse og blev dømt for landevejsrøveri, som han i stedet for den frygtede straf "transportation" (blive sejlet væk til en fjern koloni - altså deportation) sonede med kun 4 år i flåden mod 7 års transportation. Senere stjal han bl.a. 5 høns og 4 haner m.v. fra en bondemand og blev dømt til "7 years...beyond the seas" og havnede som en af de 1030 første europæiske indbyggere med First Fleet i den nye koloni i Australien i 1788 (hovedparten var convicts).

Måske kan nogen kende navnet Squire? Husker i The Canning Enigma? Eller er den sag kun for juridiske nørder? Jo Mary Wells gift Squire med Timothy blev dømt og så benådet i den sag, der foregik omkring 1754, hvor James blev født. Denne sag kan I læse mere om (og gør det endelig, for det er da en historie, der vil noget!) på Wiki. Nå, James' forældre var angiveligt sigøjnere og Mary rodet ind i den sag, men jeg skal ikke lufte flere fordomme, end højst nødvendigt, og nøjes med at konstatere, at som kriminel blev han fuldstændig rehabiliteret og måske burde Kriminalforsorgen tage "transportation" op som afsoningsform frem for fodlænke, med et sådant godt eksempel. Han endte som bedsteborger i Sydney.

Her i det, der blev navngivet New South Wales, blev han altså helt rigtigt på et tidspunkt dømt 150 piskeslag (det er der også en øl, der hedder!) - efterhånden som han kunne bære dem - for tyveri. Men her kommer den australske drøm, hvis der er nogen, idet han steg fra "shame to fame" som farmer, bager, bankmand, værtshusholder og grundlægger i 1806 af det lille bryggeri i Sydney, NSW James Squire Brewhouse.

Han blev et australsk ikon ved sin virkelyst og blev reddet fra den kriminelle løbebane, convict og blev en founding father og så respektabel, at han på et tidspunkt også blev landbetjent, og da han i 1822 døde - i sit hjem i "Kissing Point" - fik han den største begravelse, kolonien havde set.

Med denne fine "pilsener" har man virkelig smagt på Australien, selvom humletyperne er tyske og tjekkiske og brygtraditionen meget europæisk og oprindelig (meget lig Urquell og Staropramen fra Tjekkiet), så har den kraft fra det nye kontinent og den australske sol og der er brugt meget af den, humlen, til en meget sprød frugtfuld og bitter pilsnersmag; og som bryggeriets slogan siger: "Never forsake flavour"

Se meget mere på bryggeriets hjemmeside (bestemt et besøg værd!) eller på deres øl-blog . Jeg ved ikke om bryggeriets produkter fås i Danmark, men holder man af Australien, skal det være James Squire, man drikker ved en barbecue! Så får man hele historien med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar