mandag den 10. juni 2013

Åben Abemund (Mimulus guttatus)


 

Abemund? Ligheden med en chimpansemund er vist til stede. Og åben; er den jo tydeligvis. Maskelignende - tja? 'Mimu' betyder skuespiller, 'gutta' véd jeg ikke lige - "tabt" foreslår Google Translate: Tabt, maske? Tabe en maske? Nå; et festligt indslag at se til er den nede på "vores" eng ved Kilen. Men også et fremmed indslag - en invasiv nordamerikansk blomst, der her er flygtet fra en prydhave for at slå sig ned i den vilde natur - så i det mindste i den forstand kan man sige, at blomsten er tabt..Her står den med sin alarmgule farve og de røde prikker på abetungen i den åbne mund, og med sine savtakkede blade på et lille vandlidende felt. Et spøjst fremmedelement i den danske natur. Men den er vist ikke så aggressiv, at den fortrænger vore hjemlige blomster, selvom den lige her i den fugtige, men næringsfattige skrænt ned mod Kilen er i konkurrence med de fredede gøgeurter.

 

Mellem siv, padderokker og græsser trives denne nordamerikaner tilsyneladende fint. Indianerne skulle have anvendt den til at behandle sår og smerte - og det; sår og smerte, har de haft nok af, og dens medicinske virkning må være kraftig!


Så smuk en udsigt til blomstrende vilde æbletræer og Kilen er der fra engen, der ligger lige op til byens huse. En rigtig oase for planter og blomster (og byboere) - og forbløffende mange forskellige blomster er her. Om den nordamerikanske indvandrer skal være her, er vel til diskussion...? Umiddelbart ser den for godt ud til at blive hevet op, synes jeg. Men jeg holder øje næste år, om den breder sig, for gøgeurterne er nu mere bevaringsværdige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar