tirsdag den 18. juni 2013

Gul Iris (Iris pseudacorus)

Fleur de lis. Den Franske Lilje. Det logo kender vi rigtig mange steder fra. Spejderne f.eks. Men det sjove ved det heraldiske symbol er, at det ikke er en lilje, Nej, det er stiliseret den gule iris, der blomstrer lige nu i juni.

Inden vi ser på den rigtige gule iris, så kan man undre sig over, at finde den franske lilje i det engelske Coat of Arms, Quebecs flag, Bosniens rigsvåben, og ja såmænd min hjemegns nu hedengangne Brovst og Fjerritslev kommuners byvåben.

Symbolet er vist skabt i en slags hjemve af den franske kong Klodevig. Han vandt et slag i 507, og opfandt til minde om det symbolet med den gule iris. Den stod tæt ved floden Senne i Belgien, hvor han kom fra.

Det er er jo et tydeligt symbol på treenigheden, Fleur de lis, men symbolet er vist også renhed og uskyld, og det er jo i samme kristne boldgade.


Den rigtige gule iris, står stolt nede på engen her i vort kvarter i fuldt flor lige nu. Nede på skrænten pibler der vand ud og danner et vådt område, der giver perfekte vækstbetingelser for den smukke, flerårige blomst.

Blomstens kronblade har en fin landingsbane for bestøvende insekter med markeringer af indflyvningsretningen,som viser ind i blomsterbundens nektar. Foretrukket af humlebier.


De spidse blade giver den også navnet sværdlilje - men det er jo ingen lilje! Rødderne står i vand, så den må kunne skaffe sig luft via stænglen? En sumpplante er det i hvert fald.

Iris har ikke navn efter regnbuehinden i øjet, men, som den, navn efter selve regnbuen. Det til trods for, at den kun har sin klare, gule farve. Men det har Solen jo også kun. I Solens lys rummes dog hele regnsbuens spektrum, så helt gal er navnet vel egentlig ikke.

Det sidste i det latinske har jeg slået op, og det skulle betyde pseudo-kalmus. Altså en, der ligner kalmusplanten. Den ser godt nok ud til at have spidse blade, men ingen flot blomst - derimod et slags aks som ved korn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar