torsdag den 5. september 2013

Danmarks ældste ur i vejrets hjem (Vejrum)

Klokken halv elleve
På Vejrum Kirke (mellem Struer og Holstebro) findes Danmarks nok ældste ur. Det går endda endnu, som det ses. Her er klokken halv elleve (men efter nutidig dansk sommertid er billedet taget ca. kl. 17.30). Det er naturligvis halv elleve målt i dagens 12 lyse timer; nattens 12 mørke timer tælles ikke. Man skal jo kun tælle de lyse timer! [Læs også om DK's næstældste ur i Vestervig]

Som antydet, var tiden en anden, dengang da uret blev trukket op - i kvaderstenen for en 900 år siden. Men måles, det skulle den nu. Uret på sydsiden af kirken er en "gnomon", den mest primitive form for solur. Når Solen står op er viserens skygge vandret vest, ved middag lodret ned, og når Solen går ned vandret øst.

Et lille problem er dagens vekslende længde vinter og sommer, men det løses ved at nogle timer er op til dobbelt så lange som andre. Et andet problem er, at Solens bane set fra Jorden er oval her nord for ækvator. Inddeles halvcirklen på gnomon  i 12 lige store stykker "lagkage", passer visningen derfor heller ikke helt. Og så er der lige de mørke 12 "timer". Præcisionen lader noget tilbage at ønske med andre ord, men bare ingen andre har et ur, så betyder det nok mindre, men med tiden er problemet blevet mere påtrængende.

Der er et par interessante detaljer, som jeg har tegnet op. Der er romertal i cirklen, men der er også nogle bogstaver:


Men så er der, som sagt også bogstaver;


Da der har været en helligkilde - Sankt Olai Kilde - er det nærliggende at tænke munke. Helligkilder var nemlig en god forretning, hvor klostrene/kirken kunne tjene en god skilling ved helbredende bade og drikke sådanne steder (som beskrevet andet steds her på bloggen: Link). Muligvis havde et kloster en filial med munke her, som Vestervig havde i Hvidbjerg ved helligkilden der? Tvis kloster er fra 1100-tallet, og måske er det cisterciensermunke, der har brugt uret til at holde styr på tidebønnerne? Munke var jo forpligtede til disse bønner.

Der var 8 tidebønner; Matutin, Laudes, Prima, Tertia, Sexta, Nona, Vesper og Completorium. Som det fremgår, kan det være forklaringen på de 3 bogstaver, og o'et ved romer VIII er nok en forkortelse af Octo (latin for otte) - VIII var også ret svær at hugge: På en skala fra 1-10, hvor 10 er sværest er VIII 10 set fra en stenhuggers synspunkt, hvis i forstår, hvad jeg mener :-).

Vejrum - er et sjovt navn, der angiveligt betyder vejr-hjem. Men måske ikke så underligt endda, at give stedet det navn. Jeg pendler hver dag forbi, og netop når jeg passerer Vejrum, især om morgenen, slår vejret meget ofte om. Der kan være regn i Struer og sne i Holstebro etc. Fastland og sø-klimaskel forklarer formentlig navnet "Vejrets Hjem" (som det forklares på Vejrums glimrende hjemmeside).

Et andet skel vil jeg lige nævne; ølgrænsen. Et motions-oldboysfodboldhold i Struer kalder sig Real Struer. De arrangerede nogle populære fodboldture til Hamborg. Jørgen "Expres" var altid guide og tog bussens mikrofon og bød velkommen med et formanende: "Dette er en fodboldtur, IKKE en øltur. Der må derfor ikke drikkes, før vi passerer Vejrum Kirke". Og det blev der heller ikke, men nok derefter. Bussen var spækket med øl. Det var tider!

Siden har jeg på enhver bustur sydpå holdt denne tradition i hævd, og regner med at gøre det igen, når vi skal til FCM-Viborg med Struer Boldklub den 21. september.

Vejrum Kirke i septembersol

Vejrum Kirke er en smuk kirke, fuldbygget i kvadersten både skib, kor og apsis - og med en finthugget rillet sokkel - her har ikke været sparet på håndværkerudgifterne. Og apropos håndværkere, så venter man vist på 353. år på en tømrer, der kan ordne kirkedøren. Den helt fantastiske jernbeslåede kirkedør, bærer nemlig svenskens hug fra plyndring i krigen 1657-1660, ja, der er hul i den:

Svenske hug fra 1657-58 i kirkedøren - spor efter plyndring i det besatte Jylland

Tiden læger ikke alle sår, og selvom hullet i døren er et dårligt minde, er det også et godt minde, der viser, at vor historie også tæller de mørke timer, så vi kan blive klogere - og nu tæller vi jo hver time, døgnet rundt, med elektronisk præcision.

PS: Apropos tid, så vil en af Vejrums stolte sønner næste år have kunnet fejre sin 100 års dag den 03. marts. Da fødtes Asger Oluf Jørgensen alias CoBrA-kunstneren Asger Jorn.

2 kommentarer:

  1. Spændende beretning om Vejrum Kirke og de lyse timer!
    Mht. Fodboldturen: I skal vel ikke til Viborg - for så kommer I jo ikke forbi Vejrum :-)

    - Og så vil jeg da også anbefale www.vejrum.net !

    Anders Bech Madsen

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi skal heldigvis ikke til Viborg, men Herning :-) Viborg ville indebære ren øltørke, da den anden Vejrum Kirke, ligger i Vejrumbro, øst for Viborg.

      Slet