tirsdag den 27. marts 2012

Birkesaft 2

Birkesaftboller - penslet med birkesaft
Jeg er ikke den store bagermester, men andetsteds har jeg listet mig til at bringe en opskrift på boller af birkesaft (link). Jeg har naturligvis afprøvet opskriften - meget modigt - og stillet min egen ringe person til rådighed som forsøgsperson. Der eksperimenteres også med birkebjæsk.

Jeg har endog udbygget opskriften på boller, så disse boller er penslede med birkesaft. Det ser godt nok lidt pudsigt - nærmest abstrakt - ud, men det gik nu også  lidt hurtigt med penslen, og birkesaften var ret usynlig, da jeg penslede. Men det blev smagen nu ikke ringere af, og bollerne forsvandt hurtigt med lidt smør, mens de var varme. Med andre ord kan bollerne anbefales, og jeg lever endnu... Hvormeget birkesaft-smag der var i behold er så en andensag, men de smagte i hvert fald af boller.

Således opmuntret kogte jeg en liter saft til sirup. Det tog nok lidt overhånd med det kogeri, og siruppen blev en smule mørkere, end jeg havde tænkt mig og lidt farve skulle det da tage. Men man skal altså være meget tålmodig med det der kogeri, og jeg så væk et kritisk øjeblik, hvor kogeriet nok skulle have været stoppet et par øjeblikke før. Men nu blev det altså meget mørk sirup.

Men siruppen smager nu godt nok, og har vist sig meget lovende mht. smag og farve ved forsøg med opløsning i klar Brøndum. De foreløbige test på menneske er også her faldet heldigt ud, idet jeg heller ikke er død haraf - endnu, og smagen var faktsik meget interessant.

Af 1 liter birkesaft bliver der kun en stor spiseskefuld sirup, i hvertfald på den måde, jeg koger sirup på. Den - spiseskefulden - har jeg sat til 2 cl snaps. Nu skal den klares en måneds tid, tror jeg. Så skal den filtreres og tyndes måske 2 eller 3 gange mere. Jeg forventer mig noget nær herostratisk berømmelse for denne opskrift ud fra en foreløbig, men grundig smagning. Og planen er derefter, Som kendiskok, at blive stjerne i en realityserie ved navn "Hjemmebrænderi bag Tremmer".

God fornøjelse med birkeboller og birkebjæsk.

[Nederst på siden findes en lille collage der viser tapning og indkogning af birkesaft til sirup - her resultatet af ca. 750 ml birkesaft klar til at få lagt snaps på. Det bliver næppe så mørkt som essensen på billedet umiddelbart herunder, som er den oven for beskrevne prototype]

Mørk birkesirup-snapseessens

 

4 kommentarer:

 1. Den brændevin glæder jeg mig til at høre mere om...
  mvh
  Jesper

  SvarSlet
 2. Hvordan er det gået med brændevinen. Tappesæsonen er jo ved at nærme sig, hvis der skal ekseperimenteres med det i år - og det kunne jeg godt tænke mig.

  mvh
  Jesper

  SvarSlet
 3. Hej Jesper. Tjo.. Det bedste er farven; mørkbrun og flot, og så smager det af karamel i eftersmagen især. Det dårlige er, at den kun smager af karamel. Jeg kogte nok siruppen en anelse for meget ind, så den karameliserede. I år vil jeg prøve med en større dosis sirup, og uden den brunes. Men ellers noterer jeg, at jeg har opfundet en naturlig farve til spiritus, der kan farve til selv den mørkeste whisky-farve, men uden rigtig at gøre drikken til rigtig bjæsk. Der skal mere krydderi på. Kh. Hjorth

  SvarSlet
 4. Nu har birkebjæske snart 3 år på bagen. Den er blevet lysere og har dannet mørkt bundfald. Jeg tyndede den 1 gang. Nu er der sket et lille under, for smagen er åbnet op. Den slutter med stærk lakrids og begynder med noget chokolade. Den er blevet en lille smule sød og har faktisk en hel del sydamerikansk mørk rom over sig. Virkelig god, lød det rundt om frokostbordet.

  SvarSlet